Etrafınıza baktığınızda her şeyin bir ömrü yani kullanma süresi olduğunu görürüsünüz. Araba, kapı, Tv, boya, yiyeceklerin üzerinde yazan tarihler hatta dünyanın ve güneşinde belli bir süre sonra yok olacağını bilim söylemiyor mu? Peki, her şeyin bir kullanma süresi varken insanın niye olmasın?
Health Question & Answer Session:
Sağlıkla İlgili Soru ve Cevaplar:
A: I've heard that cardiovascular exercise can prolong life; is this true?
B: Your heart is only good for so many beats, and that's it...Don't waste them on exercise.
Everything wears out eventually. Speeding up your heart will not make you live longer; that's like saying you can extend the life of your car by driving it faster. Want to live longer? Take a nap
A: Kardiyovasküler eksersizlerin hayatı uzattığını duydum, doğru mu?
B: Kalbinin ömrün boyunca atacağı sayısı bellidir, hepsi bu işte.. Eksersizle bu sayıyı yeme.
Her şey zamanla eskir. Kalbini hızlandırmak hayatını uzatmıyor; Bu, arabayı hızlı kullanınca ömrü de uzar demek gibi bir şey. Uzun mu yaşamak istiyorsun? O zaman uyu.
İnsanın genetik yapısı 150 sene yaşamak üzere ayarlanmıştır tıpkı kaplumbağa gibi, biz ise onu spor, beslenme ve stres ile 70-80 seneye indirmişiz. Peki bunu nasıl beceriyoruz. Yukarda bahsettiğim üç etken,bazı organlarımızı fazla kullanarak onları eskittiğimiz için. Hiç bir organımız kendisini yenilemiyor ve bundan dolayı da bazı hastalıkları kök hücre ile tedavi etmek için çalışılıyor. Organlarımız ve onları besleyen damarlar kendi kendine yenilenmediğine göre, kullanmamıza bağlı olarak zamanla eskiyecek(yaşlanacak)ve kullanım süresini dolduracak.
Bir arabayı düşünelim, motorun ömrü 300 bin km olsun, siz bu km'yi10 senede de yapabilirsiniz, 20 hatta 30 senede de. İşte spor ve stresle kalp, damar ve akciğerlerinizi, çok yiyerek de karaciğer, pankreas, mide ve barsaklarınızı, hem yemekle hem de spor yaparken ortaya çıkan toksik maddelerle de beyninizi tahrip ediyor ve yıpratıyorsunuz. Yoksa Alzheimer ve beyinle ilgili diğer yaşlılık hastalıkları neden ortaya çıksın.
Kadınların uzun yaşadığını ve hatta birçok yerde dullar apartmanı var diye espri yapıldığını duyarsınız. Bu genelde kadınlardaki östrojen hormonunun varlığına bağlanılır. Peki hiç düşündünüz mü, anneniz, ablanız ve etraftaki bayanların hangisinin eşofmanları giyip koştuğunu, saatlerce yürüdüğünü, bisiklete bindiğini veya yüzdüğünü. Bu dediklerimi nadiren görmüş veya hiç görmemişsinizdir. Kadınların erkeklerden neden çok yaşadığının sebebi ortada.
1. Spor yapmazlar. Kaplumbağa gibi ev işlerini, yemeği yavaş yavaş akşama kadar strese düşmeden para kazanma derdi olmadan yaparlar.
2. Kahveye gel çaya gel ile komşuları ile yapılan konuşmalarla stres atarlar.
3. Öğleden sonra hafif kestirirler.
Eee, onlar uzun yaşamasında biz erkekler mi uzun yaşayalım. Organlarını yıpratacak eskitecek tek şey yapmazlar (yemek hariç).
Koşan hayvanların hepsinin ölüm yaşında, erkek ve dişi arasında, insanlarda olduğu kadar açık bir fark yok. Neden onlarda dişilerde erkekler kadar, hatta daha fazla koşarlar. Halbuki onlarında dişilerinde erkeğe göre çok fazla östrojen vardır. İnsan dişisini koruyan östrojen, hayvan dişisini niçin korumasın. Demek ki ortada başka bir faktör veya faktörler var ama biz farkında değiliz.
Eskimolar neden fazla yaşarlar, herkes balık yediklerinden diyecektir. Evet balıkta bir etken fakat Eskimolar spor yapmazlar yani, buzda koşamazlar, tenis, futbol ve diğer sporları yapamazlar çünkü düşerlerse bir yerlerini kırarlar. Onlar sadece yürürler birde kendilerini soğukta muhafaza ederler. Bir kilo kıyma alın yarısını tezgahın üstüne diğer yarısını buz dolabına koyun hangisi daha fazla dayanır? Tabi ki buzdolabındaki fazla dayanır. Peki, dağdaki insanlar niye fazla yaşarlar onlarda mı balık yerler, hayır onlar et ve ot yerler birde hava orda soğuktur ve de spor yapacakları yer yoktur, hatta orda oksijen azdır, koşamazlar top oynayamazlar. Kaplumbağa'nın hiç koştuğunu gördünüz mü, hep yürür fakat 150 sene yaşar ya filler niye fazla yaşar herhalde nadiren koştukları için köpek, aslan vb. koşan tüm hayvanlar kısa yaşarlar.
9.2006 vatan gazetesi 6. sayfa: Uzun yasamanın sırrı sadece genlerde değil. Bilim adamları 20 yıl önce, ortalama ömrün çevre, beslenme ve egzersiz gibi faktörlere bağlı olduğunu söylemişler ve büyük destek bulmuşlardı. Ancak sonra yaşam süresini belirleyen faktörün 'genler' olduğu inancı ağırlık kazandı. Son araştırmalarda genlerin tek başına bir insanın ne kadar yaşayacağı konusunda tahmin yürütmeye yetmeyeceğini gösterdi. Aynı genetik özelliklere sahip, aynı çevrede yaşamış, aynı yemekleri yemiş tek yumurta ikizlerinde birinin çok dinç olabileceği, diğerinin ise hastalıklardan şikayet edebileceğini gösteriyor. Bu durum ikizlerin 10 yıl ara ile ölebilmesine neden oluyor. Uzmanlar yaşam süresini etkileyen faktörlerin genetik yapı olduğu kadar hastalıklar, beslenme tarzı, yaralanmalar, kazalar hatta bazı durumda ''şans''tan oluştuğunu belirtiyor.
Evet bana göre, bunların yanında spor ve karbonhidrat'lı gıdalar yiyerek insülin salgılatmak ve insülin direncine sebep olmak. Şimdide sporun tek faydalı olduğu noktayı konuşalım. Evet spor sizin akciğer kapasitenizin devamını sağlar. Normalde insanların akciğer kapasitesi 3-
Yine kadınların, erkeklerden daha çok yaşamalarının ve erkeklerde enfarktüs yaşının 20 lere kadar inmesinin esas sebebi, erkek çocuğunun 2-3 yaşından başlayarak koşması, oynaması, zıplaması ve yerinde duramaması, sonunda da gününü sokakta geçirmesidir. Kız çocuğu ne yapar evde evcilik oynar oturduğu yerden bebeği solundan alır sağa koyar uyutur, sağından alır sola koyar yemek yedirir. Böylece birinin damarları, kalbin hızlı çarparak, akciğer ve adalelere oksijenli kanı yetiştirmek için debisini ve akım hızını yükselterek milyon defa damar cidarına basınçlı kanı vurdurarak onu yaralaması ve de çatlatması, sonunda da kollesterolun gelip çatlağı kapatmak için damar duvarını sıvaması yani damar sertliğinin erkelerde çocuk yaşta başlamasıdır.
HERZAMAN SÖYLÜYORUM, SPOR YAPARAK KALB VE DAMARLARINIZIN, YİYEREKTE PANKREAS BAŞTA OLMAK ÜZERE DİĞER
ORGANLARINIZIN KULLANMA SÜRESİNİ KISALTMAYIN.
Vatan gazetesi 17.11.2006 sağlık köşesinden: Kalbi daha az atan daha çok yaşıyor,
Fransız ulusal sağlık ve araştırma enstitüsü (İnserm)tarafından yapılan araştırmaya göre,
Kalbin daha az atması ömrü uzatıyor. 20 yıl boyunca 4 bin erkek üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, dinlenmiş bir durumdayken kalbi, gün içinde attığından 7 kez daha az atan orta yaşlı birinin 20 yıl içinde hayatını kaybetme riski yüzde 20 azalıyor. Nabzı 7 ve üzeri atanların ise aynı sürede ölme riski yüzde 78 artıyor. Ortalama nabız sayısı 60-80 dir. Yani, normal fonksiyonlarınızın dışında kalbinizin, her fazla atışında ve yaşamak için gerekli olan gıdanın dışında alınan her lokmanın sizi bir adım daha ÖLÜME yaklaştırdığını unutmayın.
Amerikan bilim ve teknoloji dergisi Wired insanoğlunun en çok merek ettiği
“Neden ölüyoruz?” sorusuna şu yanıtı veriyor.(vatan gazetesi 4.2.2007)
Arizona Üniversitesi'nden Brian Enquist şöyle diyor: Bir fareyi elinize aldığınızda
Kalbinin ne kadar hızlı attığını görürsünüz. Mavi balinanın kalbi ise kilise çanı gibidir (dakikada 7). Uzun aralıklarla ve çok yavaş atar. Ama ikisi de yaklaşık 100 milyon kalp atışı sonra ölür. Tabii bunu kalbi çok hızlı attığı için fare 2 yılda, balina ise 80 yılda tamamlar.
Fillerinde kalbi yavaş attığından uzun yaşarlar. Yukarda dediğim gibi spor yaparak kalbinizi ne kadar çok attırırsanız ömrünüzü o kadar kısaltırsınız.
Çukurova Üniversitesi Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi
FARE:
Solunum hızı 94-163 / dak
Kalp hızı 325-780 / dak
Yaşam süresi 1.5-3 yıl
SIÇAN:
Solunum hızı 70-115 / dak (ort 85)
Kalp hızı 250-450 /dak
Yaşam süresi 2.5-3.5 yıl
KOBAY:
Solunum hızı 42-104 (84) /dak
Kalp hızı 230-380 /dak
Yaşam süresi 4-5 yıl
Hazırlayan;
Op. Dr. Bülent Tahir TANRIDAĞLI
8 yorum:
sağlıkla ilgili bilgilerin 10-15 yılda bir tam tersinin söylendiğini düşünürsek acaba bu söylenenlerde (kadınlara yönelik aşağılayıcı yorumlar hariç)doğruluk payı var mı?
Sinirlenmeden düşünüp bir bilenle tartışmalı .
Bu sabah pek bi relaks kalktım ,oğlanı uyurken yatağından kaçırıp koynuma aldım.
O yüzden adama kızmadan bir düşüneyim dedim :))))
Nalan ablacım sağlıkla ilgili kısımları alıntılamış zaten ve dediğin gibi tartışılabilir de ama kendi görüşlerini karısına kızmış ta yazmış gibi bir hali var:))
Bak seni okuyunca ben de relaks oldum:))
Onları yatağından kaçırıp sabah kokularıyla ve mıncıklayarak güne başlamak ne güzeldir. Annem oğlumu kaçırırdı ben orada kaldığım zamanlar. Ben de yeğenimi kaçırıyorum şimdi...
sesiber sen bir zamanlar pillinetwork üyesi degil miydin?:D
tesadüfen karsilastim blogunla
Pilli Cadı hala pilli üyesiyim:))
Blog da açtım.
ahaha süper oldu görmek yaa:D:D
degisik hissettim kendimi.
ben spore başladığımdan beri hep hastalandım. Soğuk algınlığı kırıklık motivasyon düşüklüğü ama havalarla ilgisi var terle terle sonra buz gibi hava gece 10 eve git duş ders derken 1 de yat sabah 8 de kalk biraz ağır geldi sanırım. Hep hasta geçirdim kışı... Buna dikkat etmek gerekiyor. Kalbimizin atma sayısı olduğu bana pek gerçekçi gelmedi :(
:))) Pilli cadı alemsin:)))
Banu yazdığın gibi kendini korumadığından hasta olmuşsun bence de...
Kalbin bir atış sayısı var demekle kaderci olmayı kastetmiş herhalde ama tevekkülü unutmuş sanırım:)
Sibel'cim seni mimledim canım, konuyu benim bloga gelip öğrenebilirsin :) Bu arada yazın da bana çok ilginç geldi doğrusu..
Yorum Gönder