Sayfalar

4 Temmuz 2009 Cumartesi

Acı Mantar...

Acı mantarı bilir misiniz? Hani şu insancıkların zehirli olup olmadığını bilemeden yiyip, çoluk çocuk zehirlendiği mantar türü. Fotoğraftakiler zehirli olmayanları tabii de, ayırmak için iyi tanımak gerekiyor. Küçüklükten beri ailecek pek sever ve yeriz kendisini. Hatta kardeşim yıllar önce pazarda soyulmuş enginarları da mantar sanıp tezgaha atlamıştı adeta. Onlar enginar deyince hayal kırıklığına uğradı. Babam da mantar konusunda bilgili ve bilinçlidir, satan kişiden de emin olunca sorun olmuyor zaten... Geçen gün arkadaşımla pazar tezgahında görüp, ikimiz birden "aaaaa mantaaaar" diyerek yapıştık ve aldık. Geçen sene her yağmur yağdığında, bu yıl acı mantar çok olacak diye sevinip durmuştuk. Aldığım akşam babamlar gelecekti. Mantar, bamya, domatesli pilav ve yoğurtlu, cevizli kabak, havuç salatası, közlenmiş biber, patlıcan salatası, karpuz eşliğinde yedik yemeğimizi. Babam içeri girer girmez kokudan mutfağa daldı, "mantar mı var yoksa?" diye sevindi. Çıktığını da bilmiyorlarmış.
Alın size bir mutluluk sebebi daha işte:)
Eşim de benimle evlendikten sonra tattı acı mantarı ve müptelası oldu. Biz kahvaltıda bile yeriz. Çayla çok güzel gidiyor. Kızarırken çıkardığı enfes ve benzersiz koku iştahınızı daha da açar. Özellikle dilimlenmiş jalapeno biber turşusuyla çok güzel bir ikili olurlar. Bildiğimiz mantar gibi limonlu suda bekletip, yıkayıp, süzüp, az da tuz atıp az yağda kızartıyorsunuz. Çok yağ da çekmiyor. Yediğim tüm etlerden bence daha lezzetli. Hafif acımsı bir tat bırakıyor damağınızda ama güzel ve lezzetli bir acı.Kültür mantarı gibi pişerken sulanmıyor da. Bir de istiridye mantarı var. Genelde İstanbul pazarlarında görüp alıyorum ben. Buralarda görmedim. Pahalı ve bir o kadar da lezzetli bir mantar. Şekilleri de çok ilginç. Ağaçlara yapışık yetişiyorlarmış. İnsan pişirmeye kıyamıyor, seyrine doyulmaz, ilginç ve harika şekillerde oluyorlar. Bu mantarları yedikten sonra kültür mantarı bana çok yavan geliyor ama diğerlerini bulamadığınız mevsimlerde bol baharat ve çeşnilerle idare eder. Unutmayın kültür mantarı alırken beyazlatılmışlarını değil, doğal renkte olanları alıyoruz. Beyazlatmada kullanılan katkı maddeleri sağlığa çok zararlı. Pazar esnafı da uyanmış bu konuda, iki ayrı bölümde beyazlatılmış ve işlem görmemiş mantarları ayrı satıyorlar. İşin tuhafı işlem görmemişi daha pahalı. Uyanık Türk milleti...

6 yorum:

herşeyden azıcık dedi ki...

benim memlekette merki diye bir mantar çeşiti var bunlarda ona benziyor ama bizimkiler acı tat bırakmıyor çok özledim son gidişimde pazara baktım ama göremedim canım çekti şimdi:))

Ayca Karaoglan dedi ki...

mantarı çok severim. tabii biz kültür mantarıyla büyüdük :))) kültür mantarı gibi olduk ya neyse :D bu acı mantarı çok merak ettim şimdi, acaba buralarda var mıdır hımm :) afiyet bal şeker olsun diyorum, öyle ballandıra ballandıra anlatmışsın ki :) öpüyorum, iyi geceler...

iffetin günlüğü dedi ki...

bende evlendikten sonra mantarla tanışanlardanım.eşim de bu konuda uzman olanlardan onun tamam dediği her mantarı yerim.acı mantarı hiç yemedim ama eşim mutlaka biliyordur.

e.esma.albayrak dedi ki...

ayıramassam diye korkup yemeyenlerdenim kültür mantarından bile uzak durmaya çalışıyorum...
:)))

Unknown dedi ki...

biz aci oldugu icin biberli mantari deriz, babamda cok toplardi, evlenmeden önce bolca yemistim, yagmur yagdimi babam ormandan dagdan cikmaz dünynain mantarini toplardi, her sabah annem soganla kavurdugu mantara birde taze nane dograr ve ben o mis kokuyla uyanirdim..
olsada yesem su an nasil canim istedi..

GeCe dedi ki...

çok merak ettim acaba normal mantardan olurmu en iyisi deneyeyim bu akşam evde de var zaten