Sayfalar

9 Temmuz 2010 Cuma

İnternetten Satış Yapma ve Vergilendirme Konusunda Son Bilgiler

Pasaj forumdan Sevgims nickli üyenin yaptığı çok faydalı bir açıklamayı alıntılamak istiyorum. Oldukça faydalı bilgiler içeriyor. Buyrun:
-7061 sn. önce #18679
Merhaba, Benim annem Mali Müşavir,bende vergi mükellefiyim 12 yıldır.Vergi mükellefiyetim kendi mesleğim sebebi ile devam ediyor.Gelir vergisi mükellefiyetime kdv vergisi mükellefiyeti eklettim. Bahsi geçen konu doğrudur ve kar amacı güdülen her satışı faturalandırmak icap etmektedir.Şöyle bir yol izleyebilirsiniz,bağlı bulunduğunuz ilçedeki vergi dairesinde tc kimlik numaranız ile kdv vergisine tabi gelir vergisi vergi mükellefiyeti açtırıp,muhasebe işlemlerinizi kendiniz takip edeceğinizi ve beyannamelerinizi kendiniz vereceğinizi(belirli bir limitin altında geliriniz olduğunda bir muhasebeci ve/veya mali müşavirin denetimi altında olmanız gerekmiyor) beyan ettikten sonra,bir kırtasiyeden fatura koçanı ,işletme defteri ve vergi levhası alarak noterden tasdik ettireceksiniz.Sonrasında her yaptığınız satışı faturalandıracaksınız ve ilgili dönemde gelir ve giderlerinizi beyannameniz ile internet vasıtası ile (e-beyanname) ibraz edeceksiniz.eğer geliriniz giderinizden fazla ise vergi ödeyeceksiniz.Gideriniz fazla ise sadece damga vergisini ödeyeceksiniz.3 er aylık vergi dilimlerinde gelir geçici vergisi ve yıl sonunu takiben gelir vergisi düzenlemelisiniz.Bu aşamada satış yapmakta olduğunuz sitelerin yükümlülüğü yalnızca kendilerine ait gelir ve giderlerini kapsamaktadır.Her bir satıcının kendine ait vergi yükümlülüğü bulunmaktadır.Sizlere nacizane tavsiyem şu olabilir,satış bedelinize sattığınız mala göre yüzde sekiz veya yüzde onsekiz kdv yi ekleyerek fiyatlandırıp,her ay beyannamenizi ibraz edebilirsiniz.Vergi mükellefi olduğunuzda her ay vergi ödeyeceksiniz anlamına gelmiyor,sadece kar ettiğinizde vergisini ödersiniz.Bu durumda aldığınız hammaddeleri de haliyle belgelemeniz gerekir.Bunları gider olarak gösterebilirsiniz.Söyleyebliceklerim bunlar.Sizlere destek olmak,yol göstermek isterim. Hepinize bol satışlar,hayırlı kazançlar diliyorum. Sevgim

3 yorum:

Nilgün Komar dedi ki...

muhasebeleştirme konusunda doğru bilgiler ve yeterlide vergi dairesine gittiğinizde zaten yeterince yönlendiriliyorsunuz ancak iş bu noktada mükellef olup olmama konusunda önceden aydınlatılmış olmakta idi.. bunu yapmadıkları için satış aracısı sitelerin sorumluluğu var.. size düşenler diye hep açık kapı bırakmışlar böyle olmamalı burada satış yaptığınız takdirde sizde mükellef oluyorsunuz denmeliydi.. neyse çözüm bulunduğuna göre artık üzülmenin anlamı yok.. haksız kazanç olmasın vergilendirilsin kutsal olsun ama bu kadar kayıt dışı ekonomist varken ev hanımlarımızın emeklerinin bu şekilde vergilendirilmesi çok komik..

Stil Direktoru dedi ki...

Sesom bana haber ver uzaklardayız malum bakamıyorum nedir durum ne yapıcaz sence

nalan dedi ki...

bilgilere bir de bu işlerin yapılması sırasında ne kadar masraf edilecek yazan olursa iyi olacak .
Hani attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi bilmek gerek.
Neyse sana sorar öğreniriz nasılsa...
Gülşenle konuştuğunuzda kulaklarım çınladı zaten:)))