Sayfalar

7 Eylül 2009 Pazartesi

Çerkes Tavuğu-Sızbal

       Hafta sonu 2 akşam üstüste iftar davetim vardı. Dünkü konuklarım çerkes tavuğuna bayılıyorlar. Onlar için çerkes tavuğu yaptım. Çerkes tavuğuna biz cevizli tavuk ya da sızbal deriz aslında.

       Herkesin yaptığı çerkes tavuğu değişik oluyor nedense. Özellikle restaurantlarda meze olaak yapılanın bizimkiyle ne tat ne de görüntü olarak alakası yok. Burada da Kafkas kökenli olmayanların yaptıkları çok farklı ve açıkçası ben onları yiyemiyorum. Annemin, kayınvalidemin ve eşimin teyzesinin yaptıklarına ve kendi yaptığıma bayılıyorum. Eşim de annesinden daha güzel yaptığımı söylüyor, eh buna daha da bayılıyorum :)


Yapmak isteyenler için
Malzemeler:
  •  Yarım kilo ceviz içi. (tercihen açık renkli, yağlı ceviz)
  • 2 ya da 3 büyük derisiyle tavuk butu (ben 2 but + bir göğüs kullandım, sırf göğüs etiyle yavan oluyor)
  • 1 bayat ekmek içi  (aslında Abaza pastası dediğimiz mısır unlu karışımla yapılır fakat ben ekmekle yapılanı daha lezzetli buluyorum)
  • Bizim pırpılcıka dediğimiz ve yemeklere tuz yerine koyduğumuz bir nevi tuzlu acıka. (Bilmeyenler ve temin edemeyenler bir çay kaşığı toz kişniş, biber salçası ve 3 diş sarımsak,tuz karışımı kullanabilir)

Yapılışı:
  • Tavuklar bir bütün soğan eşliğinde çok dağılmayacak şekilde haşlanır ve süzülür.

  • Mutfak robotunun kuru olması gereken haznesinde önce cevizler elinize hiç pürüz gelmeyecek hale gelene kadar çekilir. Ardından ıslatılmış ekmek içi ve 2 dolu çorba kaşığı pırpılcıka katılıp tekrar çekilir.

  • Karışım elle sıkılarak cevizin yağı çıkarılıp ayrı bir sos kabına alınır.

  • Ilınan tavuk suyu cevizli karışıma azar azar katılmak suretiyle, el blenderıyla boza kıvamında olacak şekilde açılır. Tavuk suyu çok soğuk ya da sıcak olmamalıdır.

  • Elle parçalara ayrılan tavuk parçaları da bu karışıma katılıp karıştırılır.

  • Servis tabağına alınıp üzeri ceviz yağıyla süslenir.
Eskiden yani mutfak robotu olmayan dönemlerde ceviz taşla ezilip pürüzsüz hale getirilirmiş. Aniden gelen misafire bile, bahçeden tavuk yakalanıp, temizlenip, ceviz binbir zahmetle ezilip sızbal yapılırmış. Şimdi ise herşey hazır ve çok kolay.

Annemin rahmetli teyzesi de yöresel yemeklerimizi süper güzel yapardı. Bize her geldiğinde özel ceviz ezme  taşı,  abaza pastası(abısta) yapmak için kullanılan tahta kaşığı(amhısta) ve özel peyniri ile gelirdi. Biz de yerken içine düşerdik.

14 yorum:

Duru Günaçan dedi ki...

wooow çok lezzetli olduğuna eminim. her bir şeyi pek güzel beceriyorsun. ellerine sağlık sesi'ciğim.
benim yediğim çerkez tavukları hep beyaz renkteydi. kendimse hiç yapmayı denemedim. bir gün yaparım inşallah.
bu arada hala kişnişin tadına bakamadım:)

Gülen Tezer dedi ki...

'Eşim de annesinden daha iyi yaptığımı söylüyor' demek nelere neden olabilir biliyor musun sen?? Benimki benim bloğu okumuyor muymuş meğersem :/ Allah'tan ileri geri yazmaya başladığımda her nasılsa kayınço sağolsun bir arıza :P bulup bilgisayara format atınca adresim de adres çıbığından kayboluvermiş. hahaha. Sağolasın aslan kayınçom :D
Yemek tariflerini ağzım sulanır diye okumuyorum ama bu beden biraz daha hale yola girince sıznalı deneyeceğim.. Yani bu durumda en kısa zamanda :)pilates güzel bir şeydir :)

uğur dedi ki...

teşekkürler.

Nedret dedi ki...

Benim annem de Kafkasya göçmeni çerkesdir.Tarifini dikkatlice okudum.O da aynen böyle yapardı.Artık yapamıyor.Çok iyi oldu yazdığın.Ben ona yapayım bundan böyle.İnşallah ne yediğini bilebilir.Adını hatırlamaz ama belki tadını hatırlar.

GeCe dedi ki...

hiç yapmadım bunu ama yemiştim bende deneyeyim bakalım nasıl oalcka eline sağlık

FATMA KARATAŞ dedi ki...

Sizi tebrik ediyorum ilk defa netten doğru çerkes tavuğunun tarifini verdiniz .Gördüğüm çerkez tavukları bembeyaz ve üstünde de yoğurt var cevizler üçe dört e bölünmüş , bizim çerkez tavuğuyla uzaktan yakından bir ilgisi yok.Ben de gürcüyüm biz de çerkez tavuğunu aynı tarifle yapıyoruz fakat renk vermek için acıka değilde bizim gürcülerin tabiriyle zaprana (sarı çiçek ) denilen toz karışımla sarı rengi veririz.Cevizi çekerken 1-2 yemek kaşığı bu zapranadan katarız renk kOku, tad harika olur.Cevizin yağını çıkarmanızda süper tekrar tebrikler 10 üzerinden 10 .İşte hakiki çerkez tavuğu tarifi bu arkadaşlar duyanlar duymayanlara iletsinler lütfen.Her şeyi aslına uygun yapalım bunlar bizim zenginliklerimiz ve bunları kaybetmeyelim ,unutturmayalım .
Ellerinize emeğinize sağlık

Sevgiler

Fatma Karataş

sesiber dedi ki...

Durucum, kişnişi deneyeceksen bulursan tazesiyle başla. Çok teşekkür ederim :)

Gülenim, napiim kayınvalidem de bu itirafı yaptı, ölsem de gam yemem:))

Uğur, rica ederim.

Nedret ablacım, yap belki o tatla birlikte başka güzel şeyler de hatırlar. İçim tuhaf oldu şu an.

Gececim, dene sonucu bekliyorum.

Fatma Hnaım, çok teşekkür ederim. Gurur duydum sözlerinizle. Benim de annem gürcü.

beyaz mendil dedi ki...

Harika görünüyor,açıktım bunu görünce.Ben yapıyordum ama böyle değil.İlk fırsatta deneyeceğim.Sevgiler

Stil Direktoru dedi ki...

Bunu yapmak bana nedense zor geliyor ablam, elelrine sağlık, yaparsın gelir yerim hehe :) Şimdi açtım pcmi biride sesiber yazmış diye yorum yazmış tam sana geldim sende aynısını yazmışsın hehe, kuyumcularımız bol olsun ablacım. Öperim

sesiber dedi ki...

Beyaz Mendil, dene bak, bir daha diğerini yapacak mısın? Okkadar iddialıyım yani:))

Edacıımm, çiğ börek yapan bunu da yapar, hadi dene de ömin bayram etsin :)
Amiinn

gly dedi ki...

gecen haftalarda bende yaptim ama benim internetten bulup yaptigim tarif bunun yaninda cok basit kaliyor. benim yaptigim yalanci cerkez tavugu galiba. bu bayagi zahmetli gorunuyor ama bu o kadar da lezzetli gorunuyor.
ellerinize saglik:)

sulesaribas.blogspot.com dedi ki...

merhaba sesiber ellerine saglık çok güzel görünmüyor bloguma bıraktıgın yorum için teşekkürler seni kendime ekleyecegim görüşmek üzere her zaman beklerim

sulesaribas.blogspot.com dedi ki...

merhaba sesiber ellerine saglık çok güzel görünmüyor bloguma bıraktıgın yorum için teşekkürler seni kendime ekleyecegim görüşmek üzere her zaman beklerim

CeRkeS KıZı dedi ki...

biz şıpsı pasta diyoruz bu yemege :) cocuklugumda annanem yapardı..şimdilerde yengeme kaldı yapmak..bazen tavukları but olarak bırakıyoruz onu da deneyin güzel oluyor..