Sayfalar

5 Mayıs 2009 Salı

Sevgili Günlük- Hıdırellez


Çocukluğumdan beri annemin katkılarıyla :) unutmadığımız bir gelenektir Hıdırellez. O akşam soğanlar bağlanır, gül ağacına kırmızı bezlere sarılı paralar bağlanır, toprağa resimler çizilir, ateş üzerinden atlanır, vs... Evlendikten sonra ben unutsam bile annem telefon edip hatırlatır. Ben unuttuysam diye de her ihtimale karşı benim ve bütün çocuklarının soğanını, parasını o bağlar.
Önceleri eğlencesine yaptığım bu ritüele iyice inanır oldum. Çünkü bunca yıldır bağladığımız soğanlar hiç yalancı çıkmadı. Bilmeyenler için bulabildiğiniz ekili taze soğan saplarından ikisini bir boy kesip birine kırmızı ya da başka renk, diğerine beyaz ip bağlayın. İster sefa mı, cefa mı diye, isterseniz de kişisel bir dilek tutun. Sabah erkenden kalkıp soğanlarınıza bakın. İnanılmaz şekilde biri diğerinden farklı uzuyor. Uzayan hangi seçeneğinizse o olacak diyorsunuz. Şimdiye kadar hep doğru çıktı bu soğanlar. Sonra bahçenizde bir yere ev, araba, okul vs... ne isterseniz onun resmini, derme-çatma maketini yapıyorsunuz. Üniversitedeyken yurtta sevgilisi olan arkadaşlar kağıttan gelinlik yapıp cama asmışlardı:)
Bir de gül ağacına para bağlama olayı var. Kırmızı bir bez parçasına sardığınız bozuk parayı akşamdan gülün dalına bağlayıp, sabah erkenden alıyorsunuz. Sonra o parayı cüzdanınızda saklıyorsunuz, bereket getirsin diye. Normalde hemen hemen hiç batıl inancım yoktur ama hıdırellezi ayrı tutarım bunlardan... Geçen yıl anneler gününde eşimin teyzesini de ziyarete gittik, o da hepimiz için ayrı ayrı centler bağlamış, anneminkilerle birlikte cüzdanımda duruyor.
Akşama da sitede ateş yakıp atlayacağız yağmur yağmazsa. Eskiden 6 mayısta pikniğe de giderdik. Oğlum yarın dersanenin düzenlediği pikniğe gidecek...
Hepinize bahar gibi güzel, renkli, bereketli, missler gibi bir yaşam diliyorum ve tüm sevdiklerinizle beraber tabii...

10 yorum:

Ada Deniz dedi ki...

ne güzel hatırlattın. eskiden bizde güle maket ya da resim koyardık ama epeydir atladığımız bir güzellik. geç kalmadım dimi bu gece yapsam olur.

saniye dedi ki...

yazını okurken çocukken ateş yakıp üstünden mahallede ki bütün çocuklar toplanıp atlardık ne güzeldi sevgilerimle

karamel mutfak dedi ki...

yapılanlara sonuna kadar katılıyorum birde bizde o gün için alış veriş yapmak vardır kocaman sevgiler.

lemanice dedi ki...

bu hıdrellez,geliiir geçer benim ruhum duymaz hiç.acaba önemli bişeymi gerçekten yapmakmı lazım bu gelenekleri atlamasam mı ne dersiniz uyarın beni anam ben bişe bilmiyom herhal.hıdrellezin anlamını biliyorum tabide bu gibi şeyleri yapmalımıyım bunu bilmiyorum.sıcacık sevgiler sana arkadaşım.

Unknown dedi ki...

iyi ki bilgilendirdin canım,bende unutmuşum neye ne bağlıyacaktık diye.Bahçede güllerde var yapıcam bu akşam ,herkesin dileği kabul görür inşallah,sevgiler

Sibella dedi ki...

Ben de senelerdir zaman zaman yapardım bu dilekleri. Ama 2 sene önce 5 Mayıs gecesi ablam aradı ve saat gece yarısını geçmişti hadi bir şeyler yap da bağla gülüne dedi, ben de amaaan çok geç oldu boşver dedim, telefonu kapattım. Ama içime bir şey oldu ve hadi bir şeyler yazıp çizeyim dedim. O aralar da Bodrum'dan ev almayı düşünmeye başlamıştık, ben de bir ev resmi çizeyim dedim, nasıl çizsem derken gözüme milliyet emlak ekindeki güzel bir ev resmi ilişti ve kolayıma gidip onu kestim, bir kağıda da bir şeyler yazıp çizip, kırmızı bir kurdeleye iğneleyerek bahçedeki güle bağladım. Ve biliyor musunuz ne oldu biz o yaz Bodrum'a ev bakmaya geldik, o kadar yer dolaştık ve de o resmini astığım evi bulup aldık. Bu beni çok etkiledi ve şimdi daha da bir inanarak ve kaçırmadan yapıyorum dileklerimi, bu akşam da olacağı gibi. Çok uzun, hikaye gibi yorum oldu değil mi :)

sesiber dedi ki...

Adadenizi geç kalmadın bu gece bitene kadar yapabilirsin.
Saniye biz de çocukken çok atlardık ateşten.
Karamel Mutfak bak onu yazmayı unutmuşum, bizde de vardır alışveriş yapmak.
lemanice işte uyardık ya:)
Dün Bugün amin, hepimizin dilekleri kabul olur inşallah.
Sibelcim gerçekten herşeye inanmam ama buna inanıyorum, ben de denedim, hep oldu. Şimdi de güle para bağladım, toprağa resimler çizdim, soğan bağladım. Yarın mecburen erken kalkacaktım zaten, bakalım bakalım neler olacak bu yıl...

GeCe dedi ki...

ben de annemlerdeysem birçok şey yaparız hepberaber ama bu yıl böyle olmadı gül ağacım yok napsam acaba yapma gül çiçeği olurmu acaba

Cocukla Cocuk dedi ki...

soğanı hiç duymamıştım cok sasırdım kısmetse seneye mutlaka yaparım ben bunu da

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

sıkıntılarımdan bu sene hatırlamadım bile...oysa benim için önemli bir gündür...