Sayfalar

5 Mayıs 2010 Çarşamba

Sevgili Günlük-Hıdırellez 2

        Ben çok inanırım bu günün özelliğine.5 Mayıs' ı 6 Mayıs' a bağlayan akşam güle para bağlamak, yerlere veya bir kağıda dileğimizi çizmek ya da maketini yapmak, taze soğan saplarını bağlamak gibi ritüelleri coşkuyla yerine getiririz. Eskiden ateşten de atlardık. Komşunun 4 adet taze soğanını günler öncesinden reserve ettim bile :) Yarın bağlayacağım... Bu soğanlar hep doğruyu söylüyor. Yıllardır bebek için bağlarım, hiç uzadığını görmedim. 3-4 yıldır bebek istemeyi bıraktım, küstüm bu dileğime. Diğer dileklerim uzar, o yerinde sayar. Geçen yıl SBS için bağladığımız tuttu ve oğlum Anadolu Lisesi'ni kazandı.
       Haftalar öncesinden, arkadaşlarla Perşembe günü bir yerlere gitmeyi planladık. Hatta ilk olarak piknik-mangal yapmayı düşündük. Sonra  uğraşmayalım, yemeğe gidelim, dedik. Yazıyı yazdığım saatlerde henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte, bir yemeli içmeli kutlama olacağı kesin gibi :)
       Bugün arkadaşlarımla Hıdırellezi konuşurken, biri çantasından geçen sene yazdığı dilek listesini çıkardı. Ferman gibi birşeydi. İstemedik birşey bırakmamış, dünyada cennet gibi... Kızdık ona, senin yüzünden Hızır A.S. bize gelmeye fırsat bulamayacak diye :) 
       Geçen yılki Hıdırellez yazım burada, yorumları tekrar okudum az önce. Bence siz de okuyun :)
Türk Wikipedia'sı Vikipedi bakın ne kapsamlı yazmış konu hakkında...

Güncelleme: Taze soğan olayını sormuşsunuz. Link verdiğim geçen yılki yazımda yazıyor. Oradan okuyabilirsiniz.

9 yorum:

hobizublog dedi ki...

tüm dileklerin kabul olsun inşallah..

Eylül, dedi ki...

benim için de vazgeçilmez bu ritüeller. oh, hıdrellez gelmiş, anneannemin gül ağacına asacağım neler neler. bir de evlenme çağına gelmiş kızlara bu gece bulaşık yıkatılmazmış :) hihi

Nedret dedi ki...

Bir kere Ağrı'da yaşarken konu komşuya kanıp gül ağacının dibine kırmızı keseye para koyup bağladım. Bir de kızım Anadolu Lisesini kazanacak mı diye kibrit gömdüm. Bir avuç saymadan kibrit alıyorsun. Hıdrellez sabahı gidip sayıyorsun.Çift çıkarsa dileğin oluyor, tek çıkarsa olmuyor. Benimki tek çıktı. Kızım Anadolu Lisesini Ankara Atatürk Anadolu lisesi birincisiyle eşit puan alarak kazandı. Bu puanla çocuğun Ağrı Anadolu Lisesinde okuyacağını duyanlar çok acıdılar bize:)))
O gün bu gündür, ilk ve son oldu.
Hayat gayret etmeyene hiçbir şey vermiyor. Bu arada memur halimizle zengin de olamadık tabii:)))
Mokume Gane istemişsin. Ayol ben yapmışım onu zaten. Artık yaprakları ve denemeleri birbirine yapıştırıp ezmiştim, olmuş sana Mokume:)) Sevgiler.

Işıl Işıl Günler dedi ki...

canım, soğanı ilk defa senden duydum o iş nasıl oluyor anlatsana nolur:)) nasıl bağlanıyor dört soğan?
bir de benim hep karıştırdığım birşey var bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim arkadaşlar, kese içine birşeyler çiziliyor gülün dibine hava kararırken gömülüyor, hava aydınlanırken alınıyor sonra o kese ne yapılıyor? buraya kadar doğru mu ayrıca? alıp denize atanlar var, hiç almayanlar var, hiç gömmeyenler var...
tabi herşey dua ile allah tarafından gerçekleşiyor bunu biliyorum ama bu bir gelenekse ve bunu devam ettiriyorsak doğrusunu bilip yapmak istiyorum ben de:)))

KUMSALDA dedi ki...

SOĞANI NASIL EKİYOR MUSUN

sesiber dedi ki...

Yazıda link verdiğim eski yazımda yazıyor, oradan okuyabilirsiniz.

sesiber dedi ki...

Acemihobici, sorduklarını ben bilmiyorum, üzgünüm :( Bilen buraya yazsın.

Işıl Işıl Günler dedi ki...

sesiberim geçen seneki yazını okudum, soğan olayını kaptım, dilek dileme şeklini de senin yaptığın gibi yapmaya karar verdim canım, çooooooooook teşekkür ediyorum:))))))
inşallah hepimizin bütün dilekleri gerçekleşir:)))))

Ada Deniz dedi ki...

tüm dileklerin kabul olsun, sevgiler